Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een poort dat in het centrum van Berlijn ligt. Het is een symbool van Berlijn en is een van de bekendste bezienswaardigheden. Het is de enige poort die overeind staat in Berlijn. De poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte.
tor

 

 

 

 

 

De bouw is in 1788 begonnen en is in 1791 beƫindigd. Het poort is in de Neoclassicistisch bouwstijl gebouwd. De architect Carl Gotthard Langhans kreeg als opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II om een poort te bouwen na de overwinning tegen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1961 is er achter de Brandenburger Tor begonnen met het bouwen van de Berlijns muur. Sinds de val van de Berlijns muur is de Brandenburger Tor een symbool geworden van de hereniging van Duitsland. Het beeld op het gebouw, een quadriga, is een replica omdat de echte

tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan. De quadriga werd eerder ook al meegenomen in 1806 toen Napoleon Berlijn binnen viel. Hij nam het mee naar Parijs als oorlogsbuit. Maar het werd acht jaar later terug gehaald en werd het symbool van de overwinning van Duitsland.
brander

 

 

 

 

De quadriga op de Brandenburger Tor.

De poort is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. Er komen elk jaar miljoenen mensen naar de Brandenburger Tor. Het is er overdag heel druk, dus je kan het best in de ochtend gaan. Dan kan je er een foto nemen.

tortor

 

 

 

 

De Brandenburger Tor in de ochtend.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>