De Aanslag – Samenvatting

De Aanslag – Samenvatting
Het boek aanslag is geschreven door Harry Mulisch.
Het boek is verdeeld in vijf perioden:

deaandlag haarruy muliscg1001004007242216

Eerste periode – 1945
Tweede periode – 1952
Derde periode – 1956
Vierde periode – 1966
Laatste periode – 1981

Het verhaal begint aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Anton Steenwijk woont met zijn ouders en zijn broer Peter in Haarlem in een straat met maar vier huizen.
Op een avond hoort de familie ineens schoten van buiten komen. De vader van Anton en Peter kijken meteen naar buiten en zien dat de NSB’er Fake Ploeg is neergeschoten en op de grond ligt. De buren leggen de dode lijk van Fake voor het huis van de familie Steenwijk zodat zij de schuld krijgen. Peter gaat naar buiten om het lijk weg te halen voor hun huis. Maar dan komen de Duitsers eraan en begint Peter te vluchten. De soldaten nemen de ouders van Anton mee. Anton wordt in een auto geplaatst en wordt gebracht naar het politiebureau. Daaruit wordt hij gestuurd naar Amsterdam.

Anton woont nu bij zijn oom en tante in Amsterdam hij heeft zijn eigen kamer gekregen. Hij is tweedejaars en studeert medicijnen. Op een dag gaat hij naar een feestje van een studiegenoot die in Haarlem woont, hij gaat voor het eerst weer na de oorlog naar Haarlem. Hij besluit snel het feest te verlaten. Hij gaat weer terug naar zijn oude straat. Daar ziet hij een monument staan van de mensen die zijn overleden in de oorlog de namen van zijn ouders.

Anton begon op kamers te wonen. De Koude oorlog was bezig en het communisme begon wereldwijd steeds meer belang te hebben. Ook in Nederland waren er kleine rellen. Op een dag toen hij naar huis ging brak er een rel uit. Hij ging met moeite door de menigte naar zijn kamer toe. Hij zag een kerel staan, niemand anders dan de zoon van Fake Ploeg.
Hij vraagt hem om binnen te komen. Ze praten over hoe het gaat. Terwijl ze praten over wiens z’n schuld het was voor de dood van Antons ouders gooit Fake de kei die hij had de kamer in en verlaat het huis.

Na jaren is Anton arts-assistent geworden en is hij getrouwd met Saskia de Graaff, ze kregen samen een dochter, Sandra. Een vriend van de vader van Saskia overleed en na de begrafenis gaat hij naar een café, daar ontmoet hij Cor Takes, hij is de moordenaar van Fake Ploeg.

Anton is al wat ouder. Hij is inmiddels gescheiden met Saskia en is getrouwd met Liesbeth. Als ze op vakantie gaan krijgt hij regelmatig flashbacks naar 1945.
Anton had kiespijn en zijn tandarts zei dat als hij meedeed aan een demonstratie hij het zou verzorgen. Bij de demonstratie ziet hij zijn buurmeisje Karin Korteweg, de buren die Fake voor hun huis legden.
Ze vertelde dat ze Fake voor hun huis neerlegde omdat de vader niet wilde dat de Duitsers erachter kwamen dat hij een hagedissen collectie had omdat ze de hagedissen anders zouden vermoorden.

Ik vond het wel een interessant boek om te lezen, omdat het over de Tweede Wereldoorlog gaat en het onderwerp geschiedenis is en ik vind geschiedenis een erg leuk en interessant vak. Ik vond het soms wel lastig om te lezen, omdat er lastige woorden in voorkwamen, waarvan ik de betekenis niet wist. Ook was het zo dat er verschillende delen van het boek erg langdradig waren en dus vervelend waren om te lezen. Sommige delen van het boek waren weer fijner om te lezen omdat het kort en krachtig was. Ook was het dat doordat het boek in vijf verschillende episodes verdeeld was, die zich afspeelden in verschillende jaartallen, het soms erg lastig om het verhaal te begrijpen wat er precies aan de hand was en wat er was gebeurd. Ik vond het uiteindelijk toch wel een leuk ervaring om dit boek te lezen ondanks het voor volwassenen bedoeld is.

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis, Samenvattingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>