De Dom van Trier

De Dom van Trier

De Dom van Trier, ook wel Dom St. Peter genoemd, is de oudste bisschopkerk van Duitsland. In de kern gaat hij nog terug op de Basilica van Constantijn de Grote. In de 11de eeuw werd de westfa├žade van de Dom gebouwd die een soort kruising had tussen een Gotische bouwstijl en een Romaanse bouwstijl.

trier2345234rechts onderin zie je de OLV-kerk, de rest is onderdeel van de Dom.

Een typisch kenmerk van een Gotische kerk is dat de ramen in een punt uitlopen. Ook spitsbogen horen echt bij de Gotische kerk. De Romaanse kerken hebben meestal halfcirkelvormige bogen. Ook hebben ze meestal ronde ramen. Sinds 1986 staat de Dom op de UNECO Werelderfgoedlijst. Keizer Constantijn begon in 326 niet alleen met de bouw van zijn basiliek in Trier, maar ook met de Oude Sint-Pietersbasiliek van Rome, de Graf- en Verrijzeniskerk in Jeruzalem en de Geboortekerk van Bethlehem. De kerk werd waarschijnlijk gebouwd op de plaats van het paleis van keizerin Helena, de moeder van Constantijn.

Het noordoostelijke deel van de kerk werd in de 4e eeuw afgebroken en vervangen. Met Pasen in 882 werd tijdens een inval van de Noormannen de Dom van Trier compleet in brand gestoken. Bisschop Egbert begon van 977 tot 993 een renovatie maar maakte deze nooit af. In 1016 tot 1047 werd het afgemaakt onder leiding van aartsbisschop Poppo van Babenberg. Op het einde van de 12e eeuw werd het oostkoor uitgebouwd. Bij de altaar wijding op 1 mei 1196 werd de reliek van de Heilige Rok in het hoofdaltaar ingemetseld. De heilige rok is het kleed dat Jezus droeg voordat hij gekruisigd werd. In het begin van de 16e eeuw was de zuidwestelijke toren nog een beetje verhoogd zodat hij boven de St. Gangolf op de Grote Markt uit zou blijven komen.

Het interieur van de Dom is vooral barok (veelvoudig gebruik van ovalen) en bevat veel waardevolle retabels (wand van schilder- of beeldhouwwerk tegen de muur boven een altaar). Barok is een Europese bouwstijl uit de 17e en 18e eeuw. In het westelijk deel staat een grafmonument ter ere van aartsbisschop en keurvorst Boudewijn van Luxemburg. Rechts van het koor staat het mariabeeld. De Dom behoort tot het christendom. In de Dom is ook een kloostergalerij te vinden. Een kloostergalerij is letterlijk gewoon een galerij in een klooster met beroemde schilderijen etc. Een Dom is een ander woord voor een kathedraal.

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis, Samenvattingen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>