Geschiedenis van Istanbul

Istanbul is oorspronkelijk rond 500 v.C. gesticht door een groep herders uit Azië. Ze begonnen daar te leven maar waren maar met een klein aantal. Sinds 100 n.C. zijn de Grieken er echt begonnen met leven in grote groepen. Ze zijn daar begonnen met een echte stad te stichten.
1111asia-turkey-istanbul-water-view-medium

Er zijn nog heel veel resten over van het Griekse tijd in Istanbul. Istanbul is ongeveer rond 500 n.C. veroverd door het Byzantijnse Rijk.

Byzantijnse Rijk
Istanbul was van twee grote rijken de hoofdstad, namelijk van het Ottomaanse Rijk en het Byzantijnse Rijk, ook wel het Oost-Romeinse Rijk genoemd. Istanbul is 900 jaar lang de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk geweest.
Istanbul heette tot 1453 Constantinopel. En was de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. Maar in 1453 viel de zevende Ottomaanse Sultan die tussen 1451 en 1481 over het Ottomaanse Rijk heerste, Fatih Sultan Mehmet Han Istanbul aan en won van de Byzantijnse Rijk. Hij liet de Ottomaanse boten via land brengen waarmee hij de Byzantijnen van dichtbij verastte. Hiermee was het Byzantijnse Rijk verslagen en uiteen gevallen. Nadat Fatih Sultan Mehmet Han Istanbul had veroverd maakte hij Constantinopel meteen de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en veranderde de naam in Istanbul.

feth
Het val van Constantinopel

 

 

 

 

 

 


Inwoners
Vele volkeren leefden samen in vrede in de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Waaronder Turken, Arabieren, Grieken, Armeniërs, Romanen, Joden en volkeren uit het Balkan samen leefden. De mensen waren vrij van het geloof, dus iedereen mocht geloven in wat ze wilden. Er waren dus veel verschillende geloven. Bijvoorbeeld: de Turken en Arabieren waren Moslim, de Grieken waren Orthodox, de Armeniërs waren Katholiek. Naast het vrij zijn van het geloof mochten ze ook hun eigen religieuze gebouwen bouwen. De Turken bouwden grote Moskeeën, de Grieken hadden hun eigen Orthodox kerken, de Armeniërs hun eigen Katholieke kerken en de Joden hadden hun eigen Synagogen. Maar toch was de meerderheid van de populatie Moslim.

Paleizen
Een van de meest toeristische gebouwen in Istanbul zijn de paleizen. Ze werden gebouwd door vele Sultans die toen heersden over het Ottomaanse Rijk. Hiervan zijn de meest beroemde de Topkapi paleis, Dolmabahce paleis, Beylerbeyi paleis, Ciragan paleis en de Yildiz paleis. Het Topkapi paleis is het meest beroemde uit het rijtje, omdat het van 1465 tot 1853 het centrum van de heerschappij van het Ottomaanse Rijk is geweest. Vele Sultans hebben hier over het rijk geheersd. Het Dolmabahce paleis is het minst beveiligde paleis uit het rijtje omdat het zo tegenover het Bosporus ligt er je er makkelijk bij kunt komen met een boot. Bijna alle paleizen die zich in Istanbul bevinden worden nu als musea gebruikt.

saray
Het Dolmabahce Paleis

 

 

 

 

 

Moskeeën
Naast de paleizen zijn de moskeeën ook heel beroemde bezienswaardigheden die zich in Istanbul bevinden. De beroemdste zijn Sultan Ahmet moskee (ook wel de blauwe moskee genoemd), Hagia Sophia en de Suleymaniye moskee. De Hagia Sophia is oorspronkelijk geen, moskee omdat het eerst een kerk was. Na de verovering van Istanbul in 1453 werd de Hagia Sophia veranderd in een moskee. Er zijn in totaal 3300 moskeeën in Istanbul wat de meeste is van heel Turkije.

123
De Sultan Ahmet moskee

 

 

 

 

 

123124124
Het Ottomaanse Rijk op zijn toppunt

 

 

 

 

 

 

1234
Het Ottomaanse Rijk voor de Eerste Wereldoorlog

 

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis, Samenvattingen and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>