Onze lieve vrouwekerk Trier

Onze lieve vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk (Liebfrauenkirche) in Trier is gebouwd in de tijd van keizer Constantijn. De bouw van de katholieke kerk is begonnen in 1227 en de kerk was klaar in 1260. Voordat de kerk was gebouwd stond er een Romeins gebouw. Dit gebouw was zo vervallen dat het gesloopt moest worden. Hierdoor kon de architect Diederik van Wied de Onze-Lieve-Vrouwekerk bouwen in de vorm van een Grieks kruis (het kruis dat je kan zien in de plattegrond).

123123

Plattegrond van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

 

 

 

 

 

 

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is nog nooit ingestort, maar in 1492 is op de vieringtoren een hoge spits geplaatst en op 2 juli 1631 werd de toren tijdens een storm verwoest. De toren werd hierna op het schilddak geplaatst. Deze toren werd in de Tweede Wereldoorlog weer verwoest. Een platter dak werd in 1945 geplaatst, dat werd gedaan omdat dat heel wat steviger was. In 2003 werd dit dak weer verplaatst door een wat steiler dak.

Van 1849 tot en met 1890 zijn er heel veel restauraties aan de kerk geweest. In de Tweede Wereldoorlog was de Onze-Lieve-Vrouwekerk vrijwel helemaal verwoest en is van 1946 tot 1951 helemaal opnieuw opgebouwd.

De Noordportaal is de ingang van de kerk en is het rijkst gedecoreerd. De meeste beelden die daar staan zijn replica’s maar er zijn nog een aantal authentieke beelden, zoals zeer aangetaste beelden uit de tijd van Jezus. Of Maria die Jezus vasthoudt terwijl ze onder haar linkervoet een draak vertrapt. Rechts van hen is de kindermoord van Bethlehem te zien, links van hen zitten de drie koningen.

De rest, de Noord- en Zuidportaal, zijn helemaal niet gedecoreerd. Het Noordportaal heeft een beeldhouwwerk over de kroning van Maria en vier banen met archivolten. Het Noordportaal is tegenwoordig de ingang van de kerk, deze ingang wordt ook wel “paradijs” genoemd. Het Zuidportaal heeft alleen nog bladwerk. De leden van de OLV-kerk gingen dagelijks naar de mis en ze werden ook bij de kerk begraven.

De bouwstijl van de kerk is gotisch. Deze stijl werd vooral gebruikt in de middeleeuwen. Kenmerken zijn de hoge ramen, beelden en veel decoratie.

 

 

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis, Samenvattingen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>