Geschiedenis Venezuela

Hoewel Venezuela in Zuid-Amerika ligt en er vroeger volkeren als de Azteken en de Maya’s duizenden jaren voor Christus in Mexico en in landen in Zuid-Amerika hebben geleefd. Is er in Venezuela nooit een groot volk geweest.

 

 

Er waren wel altijd kleine Indianenstammen, maar verder was er niet een groot stam dat er heerste. In 1499 ontdekten de Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci Venezuela. Het duurde wel even voordat Spanje Venezuela kon veroveren, want de lokale Indianen waren niet zwak. Na vele mislukte veroveringspogingen lukte het de Spaanse Rijk toch in 1546 het westen van Venezuela te veroveren. De Spanjaarden waren op jacht naar goud en zilver in West-Venezuela, daardoor voerden ze veel slaven vanuit Afrika, deze lieten ze dan werken in mijnen. Ze liet niet alleen de slaven werken maar ook de lokale Indianen moesten werken. De lokale Indianen hebben veel geleid door de komst van de Spanjaarden, niet alleen door de erge geweld maar ook door de ziektes die er uitbraken zijn er uiteindelijk velen gestorven.

In 1811 riep Venezuela de onafhankelijkheid uit, Venezuela werd de eerste kolonie die zijn onafhankelijkheid uitriep onder de Amerikaanse landen. Spanje liet Venezuela niet zomaar onafhankelijk, er werd nog een paar jaar gevochten, maar na de vele veldslagen die de Spanjaarden verloren lieten ze Venezuela in 1923 met rust. Simon Bolivar wordt gezien als de held die Venezuela bevrijdde.

Van 1830 tot 1958 was Venezuela onder dictatuur. In 1958 werd Venezuela het eerste land in Zuid-Amerika met een democratie. Daarna volgden er vele andere Zuid-Amerikaanse landen die ook een democratie werden.

Van 1999 tot 2013 was Hugo Chavez de president van Venezuela. Chavez zorgde voor een flinke vooruitgang voor Venezuela. Hij zorgde ervoor dat Venezuela moderniseerde en economisch weer stabiel werd.

In 2013 werd de huidige president Nicolas Maduro verkozen. In 2016 en 2017 hebben vele demonstranten op straat geprotesteerd tegen Maduro. Vele landen erkennen Maduro als de president van Venezuela. De tegenstander van Maduro Juan Guaido heeft zich als president verklaard. Amerika en Europa steunen Guaido in de strijd om de macht.

simon
Simon Bolivar
chavez
Hugo Chavez

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis, Samenvattingen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>