Wat is Tandplaque?

Tandplaque

Tandplaque (ook wel tandplak genoemd) is een kleverig en zacht, nauwelijks zichtbaar laagje. Dit wordt gevormd door speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm).

tand

 


Tandplaque kan op en tussen de tanden en kiezen zitten. Het is van belang om iedere dag tandplaque te verwijderen om problemen te voorkomen. Daarom is het ook belangrijk om tussen de tanden het goed schoon te houden door ragers of stokers te gebruiken.

Wanneer tandplaque niet goed gereinigd wordt kan het voor problemen zorgen zoals tandsteen. Dit gebeurt doordat het tandplaque hard en verkalkt wordt.
En als er tandsteen ontstaat kan je dan niet zelf weg halen omdat het eenmaal zo hard is.

Tandplaque is moeilijk te zien omdat het ongeveer dezelfde kleur heeft als de tanden. Soms is het iets geel en daardoor opvallender.

Tandplaque kan ook zorgen voor ontstoken tandvlees, bloedend tandvlees, gaatjes of een slechte adem.

 

Om tandplaque (en tandsteen maar, sommige mensen kunnen er niet veel aan doen) te voorkomen heb ik een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

-       Poets je tanden twee keer op een dag met een zachte borstel. Het liefst met een elektrische borstel omdat dit beter is. Poets ze minimaal twee minuten en poets rustig langs het tandvlees.

-       Een tandpasta met fluoride gebruiken help het tandglazuur harder te maken en voorkomt en vertraagt de vorming van gaatjes en tanderosie.

-       Gebruik dagelijks iets tussen de tanden. Met een borstel kan je niet tussen de tanden komen dus een rager of een stoker kan je daarmee helpen.

-       Wacht altijd minimaal een uur na het eten van zure producten als je je tanden gaat poetsen. Anders kan het geruwde tand oppervlakte sneller weg slijten. Met water spoelen kan helpen na het eten van de zure producten.

-       Een tongschraper gebruiken kan helpen en kan de bacteriën op de tong verwijderen.

-       En tot slot naar de tandarts gaan is natuurlijk erg belangrijk.

 

Een voedingspatroon is ook erg belangrijk om tandplaque tegen te gaan.

Voeding om te vermijden bij tandplaque:

-       Suikerhoudend en zuur voedsel

-       Alcohol

-       Sigaretten

-       Cafeïne

-       Zure sappen en frisdranken

 

Vragen die patiënten kunnen stellen:

-       Wat is tandplaque?

-       Hoe ontstaat tandplaque?

-       Wat kan ik eraan doen?

 

This entry was posted in Algemeen, Gezondheid, Samenvattingen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>