Werkomstandigheden 19e eeuw

Werkomstandigheden
We zien de werkomstandigheden van de arbeiders in de film Daens.
daea

Een fabriek rond de 19e eeuw, er werken veel mensen in een kleine ruimte.

De arbeiders werken vaak in fabrieken waar de omstandigheden slecht zijn.
Ze werken met grote machines die soms giftige stoffen uitlaten, hierdoor worden de arbeiders vaak ziek. Ze kunnen de ziektes vaak niet behandelen omdat er geen behandeling is of omdat ze het niet kunnen betalen. Hierdoor gaan veel arbeiders dood. We zien in het film dat een klein jongetje dood gaat door een weefmachine. Hij wilde de stoffen die vielen van de weefmachine oprapen. Maar hij bleef er te lang in waardoor hij tegen de weefmachine aankwam. Dit soort ongelukken gebeurden wel vaker. De geur in het fabriek was ook niet echt prettig, het stonk er vaak. De lawaai die de machines maakten waren ook heel luid waardoor de arbeiders last van hun oren kregen en soms ook wel hoofdpijn. De arbeiders verdienden ook heel weinig geld voor de werk die ze deden. Ze werkten vaak urenlang, soms werkten ze wel 14 uur per dag.

daens

Een fabriek rond de 19e eeuw, er werken veel mensen in een kleine ruimte.

 

 

 

 

Naarmate het bedrijfsleven meer en meer groeide en de nationale markten groeiden, wilden meer mensen naar het noordoosten verhuizen omdat ze banen wilden. De meeste mensen woonden in de “sloppenwijk”. Vijf tot negen mensen woonden in een enkele kamer die zo groot was als een appartement. Er was niet alleen niet genoeg ruimte, maar er werden ook meer mensen ziek. Omdat iedereen in verschrikkelijke omstandigheden leefde en zo dicht bij elkaar, verspreidden ziekten zich snel en het gebrek aan medicijnen en medische zorg resulteerde in veel doden. In die tijd nam de bevolking snel toe omdat er meer mensen kwamen wonen, waardoor appartementen drukker en slechter werden. Dit waren de mensen die elk leven leefden die voor banen moesten vechten en streden om te leven.

 

This entry was posted in Algemeen, Geschiedenis, Samenvattingen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>